Nutritional characterization of operated patients admitted at an Intensive Care Unit

Authors

Keywords:

nutrition, critical surgical patien, intensive care unit

Abstract

Introduction:
It is important to know the nutritional state of operated patients who develop towards a critical status, to diminish the possible complications and mortality.
Objective:
To characterize the nutritional state of operated patients by general surgery, admitted at an Intensive Care Unit
Methods:
A prospective, longitudinal, descriptive study was carried out, in operated patients by general surgery, admitted to the Intensive Care Unit, at ¨Leopoldito Martínez¨ General Teaching Hospital from January 1st, 2017 to December 31st, 2019. The universe under study was formed by 126 patients. The studied variables were: age, sex, weight, height, Body mass index, cholesterol, triglycerides, albumin, total proteins, creatinine and total lymphocytes count, at admission and discharge.
Results:
The 50-59 age group prevailed in the 19.8 % and the male sex in the 64.3 %. On admission the 50.8 % had normal weight, while on discharge, slight thin patients prevailed in a 55.5 %. On admission the hemochemist variables were within normal limits and on discharge they presented low parameters, except creatinine which was increased in the 67.5 %.
Conclusions:
The nutritional state which prevails in operated patients on admission to the Intensive Care Unit is normal weight and on discharge the patients were slightly thin. On admission, hemochemist shows normal values and on discharge it presents low values, except creatinine with a significant increasing

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Reynaldo Bosch Concepción, Hospital Leopoldito Martinez.. San José de las Lajas.

Especialista de I grado en Medicina General Integral y Cirugía General. Asistente. Hospital General Docente ¨Leopoldito Martínez¨. Facultad de Ciencias Médicas de Mayabeque. San José de las Lajas.

Judith Cabrera González, Hospital Leopoldito Martinez. San José de las Lajas.

Especialista de II grado en Fisiología Normal y Patológica. Profesora e Investigadora Auxiliar. Hospital General Docente “Leopoldito Martínez”. Facultad de Ciencias Médicas de Mayabeque. San José de las Lajas.

Osvaldo Barrios Viera, Hospital Leopoldito Martinez. San José de las Lajas.

Especialista de II grado en Cirugía General. Máster en Urgencias Médicas. Profesor e Investigador Auxiliar. Hospital General Docente “Leopoldito Martínez”. Facultad de Ciencias Médicas de Mayabeque. San José de las Lajas.

Andrys Matos Abad, Hospital Leopoldito Martinez.. San José de las Lajas.

Especialista de I grado en Cirugía General. Instructor. Hospital General Docente ¨Leopoldito Martínez¨. Facultad de Ciencias Médicas de Mayabeque. San José de las Lajas.

References

Martínez MA, Martínez JA. Alimentación, nutrición y estrategias de salud pública. En: Alimentación y Salud Pública. Madrid: Mc. Graw-Hill Interamericana. 2002. p. 3-13.

Crespo-Cuenca L, Mesa-Rodríguez N, Parra-Enríquez S, Gómez-González D. Repercusión de la nutrición en la salud bucal. Correo Científico Médico [Internet]. 2021 [citado 12 Dic 2022]; 25 (3) Disponible en: https://revcocmed.sld.cu/index.php/cocmed/article/view/3656

Vaquerizo Alonso C. Nutrición parenteral en el paciente crítico: indicaciones y controversias. Nutr Clín Med [Internet]. 2017 [citado 25 Nov 2022];11(1):26-41. Disponible en: http://www.aulamedica.es/nutricionclinicamedicina/pdf/5048.pdf

Fernández Ortega FJ, Ordóñez González FJ, Blesa Malpica AL. Soporte nutricional del paciente crítico: ¿a quién, cómo y cuándo? Nutr Hosp [Internet]. 2005 Jun [citado 11 Nov 2022]; 20(Suppl2):9-12. Disponible en: https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v20s2/03SoporteNutricional.pdf

Robledo Valdez M, Cervantes Pérez E, Cervantes Guevara G, Cervantes Cardona GA, Ramírez Ochoa S, González Ojeda A et al. Conceptos actuales sobre el soporte nutricional preoperatorio: ¿cómo, cuándo y por qué? Cir. [Internet]. 2022 Ago [citado 12 Dic 2022]; 90(4):556-63. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2444-054X2022000400556&lng=es. https://doi.org/10.24875/ciru.20000893.

Torres Tantavilca LL, Vargas Soto MF, López Ramírez SM, Jaramillo Vidal H, García Contreras R del P, Lozada Urbano M. Ayuno y el estado nutricional en pacientes quirúrgicos en el postoperatorio en un hospital de Lima. Rev Inv UNW [Internet]. 2020 [citado 12 Dic 2022];9(1):4-16. Disponible en: https://revistadeinvestigacion.uwiener.edu.pe/index.php/revistauwiener/article/view/51

Delgado Reyes A, Valdés Tang L, Arguelles Álvarez E, Delgado Fernández J. Impacto de la alimentación enteral temprana en el paciente quirúrgico. Universidad Médica Pinareña [Internet]. 2016 [citado 12 Dic 2022];11(2):[aprox. 9 p.]. Disponible en: https://revgaleno.sld.cu/index.php/ump/article/view/118

Suárez Núñez L, Rodríguez Felipe B, Gutiérrez Gutiérrez L, Brito Cruz A. Sobre el comportamiento del Índice CONUT de Control Nutricional en el paciente atendido en un hospital general provincial debido a complicaciones quirúrgicas. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición [Internet]. 2018 [citado 7 Dic 2022];28(2):[aprox. 13 p.]. Disponible en: http://www.revalnutricion.sld.cu/index.php/rcan/article/view/611

Carrasco Quintero MR, García Villegas EA, Alfonso Baruch EE, Ledesma Solano JA, Aguilar Carrasco FR. Estado de nutrición y relación con patología de pacientes al ingreso hospitalario, Ciudad de México. ALAN [Internet]. 2020 Jun [citado 12 Dic 2022];70(2):115-122. Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222020000200115&lng=es

Capo Pallas M. Importancia de la nutrición en la persona de edad avanzada. [Internet]. Barcelona: Novartis Consumer Health S.A; 2019. [citado 12 Ago 2019]. Disponible en: https://www.vitamexdeoccidente.com/importancia-de-la-nutricion-en-el-adulto-mayor/

Martinuzzi A. Apoyo nutricional en la sepsis. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición [Internet]. 2016 [citado 12 Dic 2022];26(2):[aprox. 16 p.]. Disponible en: https://revalnutricion.sld.cu/index.php/rcan/article/view/71

Guyton Arthur C. Tratado de Fisiología Médica.14. ed. Buenos Aires: Editorial El Ateneo; 2021.

Casademont Pou J, Porcel Pérez JM. Sección I. Capítulo 7 Aspectos médicos del paciente quirúrgico. En: Farreras-Rozman. Medicina Interna. 19.ed. Barcelona: Editorial Elsevier; 2020. Vol I. p 39 - 43.

Serra Majen Ll, Vázquez C. Sección XV. Nutrición. En: Farreras-Rozman. Medicina Interna. 19.ed. Barcelona: Editorial Elsevier; 2020. Vol II. p .1803 – 23.

Richard A. Sección V: Inmunología. Capítulo 37 Evaluación del Funcionamiento de las inmunoglobulinas y la inmunidad humoral. En: Bernard Henry J. El laboratorio en el diagnóstico clínico. Madrid: Edición Marban; 2017. p. 878.

Cunningham Rundles C. Capítulo 42 Trastornos inmunodeficitarios. En: Bernard Henry J. El laboratorio en el diagnóstico clínico. Madrid: Edición Marban; 2017. p. 963.

Capítulo 66 El Intestino en el paciente crítico. En: Lovesio C. Medicina Intensiva. Buenos Aires: Editorial El Ateneo; 2006. p. 753.

Published

2022-12-14

How to Cite

1.
Bosch Concepción R, Cabrera González J, Barrios Viera O, Matos Abad A. Nutritional characterization of operated patients admitted at an Intensive Care Unit. Medimay [Internet]. 2022 Dec. 14 [cited 2024 Oct. 16];29(4):569-7. Available from: https://medimay.sld.cu/index.php/rcmh/article/view/2120

Issue

Section

ORIGINAL ARTICLES

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>